Akıllı telefon ve oyun konsol fiyatları yükselebilir Pandemi nedeniyle fabrikalar tam kapasite çalışamamaktadır. Elektronik ekipman üreticileri için bu durum en zor olanıdır. Hemen hemen tüm büyük markalar yarı iletken stokluyor. Özellikle pandemi sırasında insanlar bilgisayarlara, akıllı telefonlara, konsollara ve tabletlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor.
İnsanlar evde çalışmaya ve eğitim almaya devam ediyor. Bu işlemleri gerçekleştirmek için akıllı cihazlara ihtiyaç vardır. Özellikle bir salgın sırasında sosyalleşmemizi sağlayan akıllı telefonlar hayatımızın bir parçası haline geldi. Fabrikanın üretim kapasitesinin düştüğü bu dönemde elektronik ekipman fiyatlarının değişmesi bekleniyor.
Konsollar, akıllı telefonlar ve tabletler üretim sıkıntısı yaşayacak
Pazardaki yarı iletken üretim sıkıntısı, otomotiv endüstrisinin üretim kapasitesini de düşürdü. Yarı iletkenler esas olarak işlemcilerde kullanıldığından, üreticiler bu bileşenlere ihtiyaç duyar. Özellikle akıllı telefonlar, oyun konsolları ve tabletler bu durumdan etkilenecek. Salgının başlangıcında yaşanan ABD-Çin gerilimi, üreticileri ciddi şekilde etkiledi. Amerikan şirketleri üretim tesislerini Çin dışına taşımaya başladı. Çin’den çıkarılan üretim tesisleri diğer Asya ülkelerinde de kurulmuştur.

Karmaşık tedarik zincirleri yüzünden bazı iPhone modellerinin bu durumdan etkileneceği belirtiliyor. Yarı iletken üretiminde yaşanan bu sıkıntı Sony’nin PlayStation 5‘ini ve Microsoft’un Xbox Series X | S‘ini de etkileyecek. Dünyanın önde gelen Qualcomm ve AMD gibi yonga şirketleri yaşanan bu tedarik krizi ile ilgili endişeli olduklarını belirtti.

AMD ve Qualcomm gibi dev işlemci şirketleri kendi işlemcilerini üretmek yerine bunları tasarlıyor. Bu işlemcileri Taiwan Semiconductor Manufacturing Company gibi firmaların fabrikalarında üretiyorlar. AMD ve Qualcomm, TSMC ve Samsung ile işbirliği yapıyor. Elektrik sorunları nedeniyle Teksas tesisinin üretim hızı durdu. Bu olayların konsol, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet pazarını etkileyeceği söyleniyor. Firmanın çözüm sağlayamaması durumunda tüm bu sıkıntılar fiyat artışı olarak son kullanıcıya yansıyacaktır.
Aşıların daha çok insana ulaşması sağlanırsa üretim sıkıntılarının bu yılın sonlarına doğru çözüleceği belirtiliyor.