Teknolojiden Yansıyan Mavi Işık Cildimize Zarar Verir Mi? Yatak odasında, spor salonunda,tren vagonunda,vapurda kısacası hayatımızın her noktasında gizlenen sessiz bir cilt zararlısıdır. Bilgisayarlarımızdan ve Cep Telefonlarımızdan Mavi Işık Cildimize Zarar Verir mi? Telefonları, tabletleri, bilgisayarları, TV’ler ve hatta enerji tasarruflu ampuller dijital ekranlarımızdan Mavi veya Yüksek Enerji ışığı (HEV) ışık yayılır. Ekranlarınıza bağımlı olmak konusunda endişelenebilirsiniz, ancak yaydıkları ışığın cildinize gerçekte ne yaptığını hiç düşündünüz mü? Muhtemelen hayır, ancak telefonlarımızı günde yaklaşık 28 kez kontrol ettiğimizi düşündüğünüzde bu saatte bir kereden fazla ve her 24 saatte ortalama 2.09 saat harcadığınızda, etkisini sorgulamak mantıklıdır.
Tehlikeleri ve Yarattığı Sonuçlar
Güneşin UVA ve UVB ışınlarının uzun süreli ciltde yansıdığında neler olduğunu zaten biliyoruz, ancak hem UV gibi enerjiye sahip hem de gün ışığında bulunan mavi ışık da cildimizi olumsuz etkiliyor. Cilt Biyolojisi ve BiyoAktif,doktorların tanılarına göre “cihazlardaki ışık yansıma oranı çarpıcı bir şekilde yüzde 140 oranına çıkabiliyor,” diyor, “bu nedenle cilde oksidatif hasar kontrolden çıkabilir.” Ve oksidatif hasarın olduğu yerlerde, yaşlanmanın ayırt edici özellikleri hızlanır: İnce çizgiler, kırışıklıklar, soluk cilt, düzensiz ton, iltihap ve sıkılık kaybı. Yapılan bir araştırmaya göre yeni bir klinik çalışmasına göre, HEV’nin hafif ciltlerde pigmentasyonu yüzde 4.3 ve daha koyu cilt tonlarında yüzde 18.1 oranında artırdığını göstermektedir. Bu, HEV hasarını bir ‘şey’ olsa bile bilmesek de, aslında tedavisi zor cilt değişikliklerine neden oluyor.“Bunun fazlası da çeşitli dermatolojik koşullara neden olabilir” “Kurdeşen, kronik aktinik dermatit (bir tür egzama) veya diğer fotoalerjik cilt reaksiyonları olabilmektedir.”
Mavi ışık yansıması neye neden oluyor
Ekranlara karşı dikkatli olmamızın bir başka nedeni mi? Mavi ışık, vücudumuzun ne zaman uyanıp uykuya daldığını yöneten ve hücrelerimizin maruz kaldığı ışık veya karanlık miktarından etkilenen ritmimizi etkiler. Mavi LED ışık odadaki televizyon “Örneğin, vücudunuz hava karardığında iyileşme, onarım ve yenilenme zamanı olan gece moduna geçmesi gerektiğini biliyor” HEV’nin cildimize ne yapıyor. cilt hücrelerimiz mavi ışığa maruz kaldıklarında gece ritmine geçmedikleri için kendilerini onarmıyorlar. Bu, gün içinde biriken hasarın ortadan kalkmadığı ve ışığın varlığının da cilde daha fazla zarar verdiği anlamına geliyor.”
