Diş eti rahatsızlığı koronavirüse yakalanmada ölüm riskini artırıyor Katar, İspanya ve Kanada’daki üniversitelerin araştırmalarıda 600’e yakın hasta üzerinde yapılan bir koronavirüs çalışmasında, diş eti hastalığı olan hastaların, dişeti hastalığı olmayan hastalara göre koronavirüsten ölme olasılığının dokuz kat daha fazla olduğu bulundu. Raporlara göre ölüm olasılığının yanı sıra koronavirüs ve diş eti hastalığı olan hastaların solunum destek oranı dört buçuk kat, yoğun bakım oranı ise üç buçuk kat daha fazla.

‘SÜPER ENFEKSİYON’ RİSKİ
Diş eti hastalığı ve cerrahisi uzmanları, koronavirüs hastalarının orta ve şiddetli diş eti hastalığı olan etkileşimini incelediklerini ve koronavirüsün şiddetini ciddi şekilde artırdıklarını söyledi. Dt. Burak Hamzaçebi, “Çalışmanın sonuçları, bize verdiğimiz diş eti hastalığının vücuttaki iltihabı artırdığını, korona virüsü hastalığı ile şiddetlenerek süper enfeksiyona yol açabileceğini gösteriyor” dedi.
Hamzaçebi, diş eti hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte toplumun çoğu kesiminde görülebildiğine dikkat çekti. Hamzaçebi, diş eti hastalığının genel sağlığımızı etkilediğinin kanıtlandığını, diyabet ve kalp hastalığı gibi sistemik hastalıklarla ilişkili olduğunu belirtti.
Hamzaçebi, diş eti hastalığının dünyanın% 50’sinde, toplumun% 10’unda hafif ve orta şiddette bir hastalık olduğuna işaret ederek, “Aslında bu hastalıkların görülme sıklığı bulaşıcı olmayan hastalıklara göre çok yüksek” dedi. ölüm olasılığından fazla. 9 kat daha fazla bu da bize pandemi sırasında sağlıklı diş ve diş etlerinin önemini gösteriyor. “

BİRÇOK HASTALIĞI TETİKLİYOR
Kanser, şeker, tansiyon ve diyabet gibi birçok hastalıkta diş eti hastalığının etkileri olduğuna değinen Hamzaçebi, diş eti hastalığının ayrıca kronik böbrek hastalığı, pnömoni ve kanser gibi hastalıkları da etkilediğini söyledi. Özellikle koronavirüs komplikasyon riskini azaltmak için bu dönemde ağız bakımının, genel sağlık önerileri arasında yer alması gerektiğini dile getiren Hamzaçebi, “Çünkü ağız içerisindeki patojenik bakteriler solunum yoluyla akciğerlere kadar ulaşabilir, bu bölgeyi etkileyebilir ve Covid-19’un komplikasyonları ile beraber hastalığın seyrini ciddi anlamda şiddetlendirebilir” dedi.

SİGARA, RİSKİ ARTIRIYOR
Sigaranın ağız sağlığının baş düşmanı olduğunu ve diş eti hastalıklarını 4 kata kadar arttırdığını söyleyen Hamzaçebi, sigaranın ayrıca diş eti hastalığı tedavisini oldukça olumsuz etkilediğini vurguladı.
El hijyeni, dezenfektan kullanımı, kolonya kullanımının büyük oranda arttığına dikkat çeken Hamzaçebi, “Bu tabii ki pozitif bir şey ancak pandemi ile beraber biraz ağız bakımında eksiklikler, kişinin bireysel bakımı, fırçalama alışkanlıkları biraz geri plana atılmıştı. Bu çalışma ile beraber de bu durumun önemi tekrardan açığa kavuşmuş oldu.” dedi.
Özellikle bu dönemde bireylerin mutlaka ağız bakımına dikkat etmelerinin altını çizen Hamzaçebi, “Fırçalama alışkanlıklarını arttırmaları, nasıl elimizi kolonya ile dezenfekte ediyorsak, dezenfektan kullanıyorsak, elimizi sabunla yıkıyorsak aynı şekilde fırçamızı, macunumuzu düzenli aralıklarla değiştirip günde en az iki sefer olacak şekilde bireysel ağız bakımına dikkat etmemiz mutlaka gerekiyor. Unutmayın ki sağlık öncelikle ağızda başlar” şeklinde konuştu.